Miel la cuptor

Exclusief recept van Nikos Chalos – bevriende Chef Kok restaurant Oli Mazí in Utrecht.

Lamsbout uit de oven Griekse stijl


Ingredienten:

500 gr lamsbout
2 uien in grove stukken gesneden
½ bol knoflook geplet
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
1 rijpe vleestomaat in grove stukken gesneden
1 eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
Sap van een halve citroen
4 grote vastkokende aardappels in parten gesneden
100 ml water
80 ml witte wijn
Zout en peper
Olijfolie

Voorbereiding:
20 minuten
Bereidingstijd:
3,5 à 4 uur

Bereidingswijze
 
Exclusief recept van Nikos Chalos – bevriende Chef Kok restaurant Oli Mazí in Utrecht.
Lamsbout uit de oven Griekse stijl
voor 2 personen.
Leg de helft van de uien, knoflook, rozemarijn, tijm en alle aardappels en tomaten in een diepe ovenschaal en doe hier de citroensap, witte wijn, water, olijfolie en een beetje zout en peper overheen.
Bak de lamsbout aan in een koekenpan totdat deze een mooie bruine kleur heeft en leg hem boven op de uien etc.
In dezelfde pan doe je vervolgens de andere helft van de uien, knoflook, rozemarijn en tijm om ze kort aan te bakken zodat de smaken goed vrijkomen en voeg op het eind nog even de oregano, paprika en komijnpoeder toe. Let op, dit mag maar 5 a 10 seconden meebakken anders verbrand het waardoor het gerecht uiteindelijk bitter uit kan vallen.
Doe ruim zout en peper bovenop de lamsbout en leg vervolgens de aangebakken mix van kruiden & specerijen erop en druk dit aan.
Zet de oven aan en verwarm hem voor op 150 graden, in de tussentijd leg je een dubbele laag bakpapier over het gerecht en stop je de randjes in. Doe daar weer aluminiumfolie overheen en schuif het in de oven voor ongeveer 3 uur.
Haal de schaal uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 230 graden en laat de lamsbout afgedekt rusten voor een kwartier. Verwijder de folie en stop de lamsbout terug voor ongeveer 10 minuten zodat de bovenkant een mooi braad laagje krijgt.
Serveer hier een frisse salade bij zoals dungesneden Romaine sla met bosui, dille, olijfolie, citroensap en zout.
Hulpmiddelen:
• Koekenpan
• Diepe ovenschaal
• Snijplank
• Scherp mes
• Bakpapier
• Aluminiumfolie
• Schaal voor salade